Посета Краљевини Холандији

Психолози Одељења за развој психолошке делатности Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе посетили су Краљевину Холандију, у периоду од 16. до 19. септембра 2019. године. Циљ посете био је обављање експертских разговора на тему психосоцијалне подршке и процене и развоја лидерских потенцијала.



Психолози су посетили Центар за процену људства у Амстердаму, касарну Кромхоут и Централну војну болницу у Утрехту, као и Центар за бригу о ветеранима у Дорну. Током целе посете домаћин је био холандски изасланик одбране у Р. Србији потпуковник Ерик ван Вурен.

Холандске колеге имале су своја излагања у форми презентација, подељена у четири сегмента: селекција и лидерство, организација и управљање људским ресурсима (каријерно вођење припадника холандских оружаних снага), психолошка припрема и заштита менталног здравља припадника оружаних снага пре, током и после мултинационалних операција, као и подршка и брига о ветеранима.

Посета је оцењена као веома успешна, а остварена размена искустава као обострано корисна. Показана је и спремност за наставак сарадње, посебно у области психолошке превенције и у домену едукације психолога за интервенције у кризи.