Пети Стручни скуп војних психолога

 Стручни скуп психолога из Министарства одбране и Војске Србије одржан је данас у београдском Дому Војске Србије.
 
Сесију, у организацији Одељења за развој психолошке делатности, Сектора за људске ресурсе, отворио је државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић који је истакао да поуздан војник није само физички спреман и добро обучен већ и ментално и емотивно способан да изврши задатак и да свој максимум и у најтежим условима.
 
– То је војник који је психолошки спреман за војну службу, и способан да се опорави од свих притисака које носи војни позив, мотивисан и посвећен одбрани највиших вредности заједнице - рекао је државни секретар и додао да свему наведеном допринос дају војни психолози, радећи на пољу избора и припреме људства, бриге о људима, унапређењу наставе и обуке, односа у колективу и подршке у кризи.
 
Он је подсетио да се у савременом свету, као друштво и војна организација, суочавамо с бројним изазовима, а да бисмо на њих боље одговорили, расте потреба за продубљивањем и применом у пракси знања из различитих области психологије – клиничке, организационе, социјалне и друге, па је та потреба војске императив у савременим условима живота и рада али и ратовања.
 
– Имамо обавезу да развијамо људске ресурсе на најбољи начин али и да обезбедимо услове да наши војни психолози остваре у пуној мери потенцијал који поседују и дају научни и стручни допринос бризи о људима и унапређењу способности Војске Србије за извршење задатака – истакао је Александар Живковић, пре него што је учесницима скупа пожелео успешан рад.
 
Након обраћања државног секретара уследио је округли сто на тему „Изазови и теме војне психологије“, на коме су уводничари били проф. др Миланко Чабаркапа с Филозофског факултета, мајор Вук Вујовић из Управе за људске ресурсе Генералштаба, војни службеник Горан Кличковић с Војномедицинске академије и др Анита Пешић из Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране.
 
На пленарном предавању, на тему „Могућности примене специфичне психолошке припреме каратиста у систему одбране“ говорили су проф. др Радивоје Мудрић, универзитетски професор у пензији, мајстор каратеа, као и војни службеник Александар Спасић из Команде за обуку, Србољуб Митић, припадник 4. бригаде КоВ, и Радош Савић, мајстор каратеа.
 
На скупу је скупштинско заседање одржала и Секција војних психолога, којом је председавала председница Мирјана Вељковић.