Како родитељи могу помоћи деци у време епидемије


1.
Разговарајте отворено. Деца ће чути за корона вирус и приметиће промене око њих, као што су људи који носе маске за лице. Важно је да с вама родитељима разговарају о корона вирусу, јер ћете ви бити најбољи извор информација и уверавања за њих. Такође је важно и да чујете како размишљају и како се осећају, да осете пажњу и разумевање родитеља, који су главни извор сигурности. Ваша деца ће вероватно разговарати и са својим друговима и другим особама, које могу да преносе и неке своје фанатазије, страхове и дезинформације – зато причајте са њима о свему томе, како бисте их разуверили и умирили. 

2. Будите искрени. Кажите деци истину али водећи раћуна о узрасту. Дајте им тачне, чињеничне  информације, али прилагодите количину и детаље њиховој моћи разумевања, тако да се не уплаше. На пример, можете рећи „Још увек немамо вакцину за коронавирус, али лекари се јако труде да је направе“, или „Много људи се разболи, али обично је попут прехладе или грипа и већина људи се брзо опорави “.

Препоручујемо информативне програме гледају одрасли а не деца и да родитењи затим филтрирају те информације за њихово дете на развојно примерен начин. Важно је да прво родитељи сами имају тачне информације о ширењу вируса и на који начин да се сачувамо од заразе.

3. Дозволите деци да постављају питања. Природно је да ће деца имати питања и вероватно ће бити забринути у вези са корона вирусом. Дајте им простор за постављање оваквих питања и тражење одговора, што је добар начин да се ублаже страхови и анксиозност. Поново будите искрени при давању одговора - у реду је рећи да нешто не знате. Тренутно имамо питања која имамо, а немамо одговор на корона вирус - можете то објаснити свом детету и додајте информације о томе шта људи раде да нађу одговоре. Можда и ваше дете има неку идеју - нека вам каже или нацрта.

Млађа деца би боље разумела цртани филм или слику, зато нађите у медијима њима примерене садржаје. Поред тога цртање делује опуштајуће, па се препоручује да заједно са децом цртате и бојите вирус или на забаван начин кроз игру представите ширење вируса, обављате прање руку и учите их како да штите себе и друге.

Са старијом децом која проводе више времена на интернету, гледајте заједно видео приказе о корони, ширењу и заштити и помозите им да користе интернет на квалитетан начин да добију потребне информације.

4. Покушајте да ублажите сопствене бриге. Неизвесност може учинити да се сви осећамо анксиозно или забринуто. Идентификујте друге одрасле особе с којима можете разговарати о својим бригама и питањима. Које ствари обично помажу да се осећате мало смиреније? Ако сте код куће, то могу бити музика, технике дисања и опуштања, одвраћање пажње (као што је гледање нечега и читање), смех и шале. Провођење времена са члановима породице или кућним љубимцима може свима помоћи. Причајте са својом децом мирно и без нервозе – већ сама ваша смиреност ће ублажити њихове страхове и уверити их да су са вама сигурни.

5. Дајте деци практична упутства. Подсетите своје дете о најважнијим стварима које свакодневно могу да чине да остану здрави – покажите им како да перу руке, подсетите их када треба то да учине или понекад то урадите заједно, унесите шаљиве коментаре или песмице у тај ритуал. Помозите детету да се држи дневне рутине, да спава довољно, да једе здраво, да ради вежбе. Усмерите га да прави свој дневни распоред и само осмисли структуру провођења времена – тако ће избећи досаду и лоше расположење и неће се осећати бесциљно. Зато је добро да има понеку обавезу код куће и да ради нешто корисно, само или заједно са члановима породице. Важно је и да прати смернице школских ауторитета и да учи препоручено градиво, да чита и да прати занимљиве садржаје на медијима. Помозите детету да користи на добар и безбедан начин друштвене мреже и да тим путем одржава тешње контакте са вршњацима и другим члановима породице.