Како се носити са карантином и изолацијом

 
превод: https://efpa.magzmaker.com/


Све више људи мора остати у кућном карантину или у изолацији са могућом или доказаном инфекцијом корона вирусом ковид-19 . Многи су у страху због тога и брину да ли су се и сами заразили или су заразили друге. Студије о психолошким последицама сличних карантина показују значајне негативне последице у виду страха, беса, кривице, наметања мисли. Фактори стреса у овој ситуацији укључују поред наведеног и неадекватне информације, досаду, проблеме у набавци робе за домаћинство, финансијски губитак и стигму. Ево неколико савета како се носити са психолошким стресом изолације.
Остајањем у карантину помажете другима
Будите свесни да помажете у смањењу могућности да се други разболе. Показујете друштвену одговорност и алтруизам, бригу о ближњима. Ако размишљате на овај начин, одржаћете самопоштовање и спречити стигму. Запамтите да вршите услугу друштву. Кад се заврши карантински период други људи то треба да имају на уму и да се не држе подаље од оних који су извршили своју дужност.
Останите активни, успоставите рутине
Активности, рутине и структура дају дану облик и предвидивост и обесхрабрују беспомоћност. У несигурној ситуацији пружају стабилност и сигурност. Физичко вежбање, лична хигијена, редовни оброци и друге свакодневне активности доприносе реду и структури у новој и нејасној ситуацији.
Социјални контакт је важна активност
У циљу заштите безбедности и здравља захтева се одржавање физичке дистанце, али не и потпуна социјална изолација. Поред телефонског контакта, друштвени медији вам омогућавају да ћаскате и видите друге путем фејсбука, скајпа и других друштвених мрежа. Социјални контакт постаје посебно важан током карантина.
Остани код куће! Али у исто време и остани у контакту! Уверите се да је то фиксна тачка у вашем дневном распореду.
Преузмите контролу над забрињавајућим мислима
Нормално је имати бриге у вези са здрављем. Ако такве мисли заузимају пуно простора, покушајте да их боље контролишете. Скретање пажње помаже и спутава немир. Гледајте филмове или серије на ТВ или компјутеру, играјте видео игре, решавајте укрштене речи, судоко итд. Кад користите интернет да бисте разговарали са другима немојте да корона вирус буде главна тема.
Oдложитe бриге. Ослоните се на одабрано време (10-20 минута) у дану кад можете бринути колико желите, само немојте да то буде касно, пред спавање. Када се ван овог времена појаве бриге, можете себи рећи: "Ово је нешто о чему треба да размишљам у моје време за бригу, а не сада." Ако ово понављате довољно често, тај мисаони процес постаје аутоматски. Ако се појаве бриге, не нервирајте се - само поновите да ћете о њима размишљати кад за то дође време.
Довољно је неколико новости на дан
Знамо од оних који су доживели несрећу да превише времена проведено у гледању или читању вести о трагичном догађају утиче на њих негативно. Ако се заштитите од сталног проверавања вести о вирусу на медијима, лакше ћете остати мирни. Довољно је да редовно, једном дневно пратите вести из поузданог извора.