Психолози Министарства одбране и Војске Србије у борби против Ковида – 19

У склопу бројних активности које су припадници Министарства одбране и Војске Србије предузели у циљу  пружања помоћи грађанима Србије у борби против пандемије вируса Ковид-19, психолози Одељења за развој психолошке делатности Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе Министарства одбране од почетка пандемије ангажовани су на пружању подршке и помоћи онима којима је то потребно.
 
Током и након ванредног стања уведеног 15. марта због пандемије, за све активне и пензионисане припаднике МО и ВС, којима је  потребна помоћ, обезбеђена је психолошка подршка и помоћ путем телефонске линије.

Од 13. јула 2020. године, психолози Одељења за развој психолошке делатности Управе за кадрове, свакодневно на лицу места пружају психолошку подршку оболелима од инфекције смештеним у привременој Ковид болници „Штарк Арена“, као и у Ковид болници „Карабурма“. Од јануара 2021. године, поред психолога из војно здравствених установа, ангажовани су и психолози из јединица Војске Србије у сарадњи са Управом за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба ВС.

Психолошка помоћ и подршка у Ковид болницама се спроводе путем телефона али и непосредним контактом са хоспитализованим пацијентима (улазак у „црвену зону“). У циљу процене психолошког стања и пружања помоћи, кроз саветодавни рад, обављају се разговори  како са пацијентима, тако и са здравственим радницима. Рад психолога укључује и свакодневно предлагање мера за заштиту менталног здравља медицинског и немедицинског особља ангажованог у привременој болници ради спречавања синдрома сагоревања у условима актуелне кризе.

Психолози пружају психолошку подршку телефонским путем и припадницима МО и ВС који се налазе у изолацији, самоизолацији или на хоспитализацији због инфекције вирусом Ковида.

Својим знањем и искуством, психолози пружају лицима у ризику и оболелим пацијентима помоћ у превладавању бриге за здравље и за породицу и у суочавању са напетошћу, узнемиреношћу, стресом и страховима који су чести пратиоци оваквих стања. На тај начин доприносе укупном побољшању здравственог стања пацијената, али и функционисању целокупног система здравствене заштите, потврђујући тако да су припадници Министарства одбране и Војске Србије увек тамо где су најпотребнији својој земљи и њеним грађанима.