Стручни скуп „Развој психолошке делатности у Министарству одбране и Војсци Србије“

У Свечаној сали Дома војске данас је организован стручни скуп „Развој психолошке делатности у Министарству одбране и Војсци Србије“ у организацији Одељења за развој психолошке делатности  Сектора за људске ресурсе, коме су присуствовали психолози из система одбране.

Говорећи о значају формирања Одељења за развој психолошке делатности у систему одбране, у чијем је процесу у великој мери учествовала у протекле две године, психолог у кабинету министра одбране Маја Петровић је истакла да на том путу није било потешкоћа, јер је реч о едукованом и стручном кадру.

- Мој главни закључак је био да таква „сила“ треба да се уједини и да сво то психолошко знање не остане по фиокама, а крајњи циљ је максимално развијање струке и неговање психолошког кадра у војсци, ангажовање психолога у систему са циљем идентификације појединаца који вреде – оценила је она додајући да су рад на успостављању Одељења у потпуности подржали и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Према речима начелнице Одељења за развој психолошке делатности Наде Марковић, реч је о првом стручном скупу војних психолога после дуго времена, а уједно и прилика да се колегама психолозима представе мисије и задаци Одељења.

- Циљ овог скупа је да на крају, после округлих столова и дискусионих група које ће бити организоване, заједно дођемо до нових решења и предлога, да заједно дефинишемо циљеве нашег будућег рада и да их преточимо у план акције који ћемо покушати да остваримо – истакла је она, додајући да је суштина данашњег окупљања унапређење будућег рада војних психолога, чија се снага огледа у обједињавању креативних и стручних потенцијала.

Теме у фокусу рада стручног скупа биће професионално усавршавање психолога у систему одбране, психолошке припреме за одлазак у мултинационалне операције, као и развој психолошке делатности у систему одбране, а планирано је и оснивање Секције војних психолога.

Одељење за развој психолошке делатности основано је у јулу 2013. године, а основна мисија психолога у Министарству одбране и Војсци Србије је допринос управљању људским ресурсима, са циљем обезбеђења ефикасности и квалитета у стручном оспособљавању и психофизичкој спремности припадника Министарства одбране и Војске Србије,  ради унапређења оперативних способности војске за извршавање додељених мисија и задатака.