Стручни скуп поводом 30 година рада психолога у јединицама војске

 У организацији Одељења за развој психолошке делатности у Дому Гарде на Топчидеру 27.10.2015. године, одржан је стручни скуп „ Тридесет година рада психолога у јединицама војске“ на коме су учествовали психолози из Министарства одбране и Војске Србије.

Скупу су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, заступник помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, као и начелник Управе за кадрове бригадни генерал Драгосав Лацковић, као и начелница Одељења за развој психолошке делатности Сектора за људске ресурсе Министарства одбране Нада Марковић, са сарадницима.

Отварајући окупљање, државни секретар Нерић је истакао да се сматра да је психологија одувек била међу људима због своје потребе да тумаче себе, сопствене доживљаје и друге људе, па и не треба да чуди да је психолошка наука врло брзо своју примену нашла и у војсци.

- Данас све савремене армије света имају своју психолошку службу, што је потпуно разумљиво, јер, без обзира на нагли развој све сложеније ратне технике, човек је остао најважнији фактор од кога зависи исход раних дејстава – нагласио је државни секретар Нерић подсећајући да се психологија у војсци на овим просторима јавила још 1919. године, у виду наставног предмета на тадашњој Војној академији, али да је суштински почела да остварује практичан допринос при селекцији пилота.

Повод окупљања, према његовим речима, је значајан јубилеј три деценије рада психолога у јединицама, чији је први корак био формирање психолошке службе у трупи, у одсецима за примењену психологију и хигијенско-епидемиолошким одредима.

- Те 1985. године први психолог примљен је у Гарду, а 1988. године започео је масовнији пријем психолога у јединице тадашње војске. Данас, од 89 психолога који раде у систему одбране, у јединицама и командама ради 47, а неки од њих, у зони одговорности имају и више од хиљаду лица – нагласио је државни секретар Нерић.

Данас је војни психолог, додао је, незаобилазан члан тима сваког команданта, неопходан саветник и важан ослонац када је потребно проценити ангажовање људства у свим радним и ратним околностима.

- Међу вама су данас и психолози, цивили, који су равноправно са официрима учествовали у борбеним дејствима, који су били спремни за највећу жртву својој отаџбини – поручио је државни секретар Нерић указујући да су захтеви који се дана постављају пред психологе и Одељење за развој психолошке делатности велики изазовни.

Како је истакла начелница Нада Марковић, стручни скуп је пружио прилику да се ода признање свим психолозима који су давали, и још увек дају, драгоцен људски и стручни допринос радећи у јединицама наше Војске.

Након отварања скупа проф. др Борис Кордић, са Факултета безбедности, одржао је пленарно предавање ''Улога психолога у систему одбране у миру и у рату''. Наставак скупа обележила су два округла стола о почецима и искуствима у раду војних психолога на овим просторима, као и о истраживањима у војној психологији.

Текст о скупу, објављен у магазину "Одбрана" број 243 од 1. новембра 2015. године, можете прочитати овде